Καθαρά Τρίτη δεν έχει;

Κι αφού φάγατε τα τουρσιά και τις λαγάνες και τα άλλα -πως τα λένε εκεί στη Κρήτη;-λουμπούνια; λαγουνια; λαγούμια; Αφού λοιπόν φάγατε όλα αυτά, γιατί εγώ την έβγαλα με ελιές και λαγάνα, συνεχίζεται η ζωή με κρύο, μεσούσης Άνοιξης. Αρχίζει επίσημα η νηστεία που θα κρατήσει λίγο περισσότερο από σαράντα μέρες. Είπαμε λοιπόν θα νηστέψουμε, απ' όλα, πλην του σεξ. Αυτό το νηστεύουμε μέρες τώρα, οπότε φτάνει.

Οσοι πετάξατε χαρταετούς να ξέρετε πως αν δε προσθέσεις στην ουρά εξτρά εφημερίδες, δε θα πετάξει ποτέ το πουλί. Έτσι τουλάχιστον έκανε ο πατέρας μου, πριν κάμποσα χρόνια που ήμαστε παιδιά. Ο χαρταετός μας πετούσε πιο ψηλά απ' όλους, σε σημείο που δε μπορούσαμε να τον κρατήσουμε τα κορίτσια, γιατί πληγωνόταν το χέρι. Κι ύστερα, ένα τσακ με την ψαλίδα έστελνε τον χαρταετό μακριά, σε άλλους τόπους, σε άλλα μέρη, σε άλλα σύρματα.

Έβλεπα στις ειδήσεις στο πάρκο Bεϊκου, γινόταν χαμός. Ο δήμος έδινε λαγάνες δωρεάν και διάφορα άλλα σαρακοστιανά για να φάει ο πεινασμένος δημότης. Σε μια συζήτηση με τη μάνα μου, μου έλεγε πως τα παλιά τα χρόνια, τέτοια μέρα, ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους, τα δημοτικά τραγούδια ακουγονταν παντού και οι άνθρωποι χαμογελούσαν. Σήμερα, οι περισσότεροι στη γειτονιά είναι άνεργοι. Σιγά μη το χαρούν κιόλας.

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες και νομίζω πως σιγά σιγά το πρόβλημα αρχίζει να μας αγγίζει όλους. Ας ευχηθώ Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα επίπεδα. Αν και η Ανάσταση αργεί και επι της ουσίας...

Να προσέχετε τους εαυτούς σας. 
Φιλιά πολλά
 
18 Μαρτίου 2013