Μια χούφτα αγάπης

Η ψυχολογία ήταν πάντα ένα μάθημα που το κυνηγούσα σα τρελή! Παρόλο που στο τμήμα που σπούδασα δεν είχαμε και πολλές επιλογές, προσπάθησα και πήρα αρκετά μαθήματα ψυχολογίας. Τα μαθήματα αυτά ήταν πολύ θεωρητικά κι αρκούσε η εκπόνηση μιας μικρής εργασίας για ένα θέμα και τσέπωνες το δεκαράκι σου! Αν ήθελες όμως να μάθεις πέντε πράγματα, είχες το έναυσμα!

Η συμφοιτήτριά μου και (τότε) φίλη, (ας την πούμε Τούλα), ήταν από αυτους τους φοιτητές που συνηθίζαμε να τους λέμε τουρίστες! Μια πάταγε στο μάθημα και δέκα στον καφέ. Επειδή χρειαζόταν όμως κι αυτή να πάρει μια ψυχολογία, μου ζήτησε να τη δηλώσω στο μάθημα που εγώ παρακολουθούσα. Έτσι κι έγινε!

Το μάθημα αφορούσε τις φοβίες που προκαλεί στους ανθρώπους η έλλειψη ενημέρωσης σε διάφορα θέματα. Όταν τέλειωσαν τα θεωρητικά μαθήματα και έπρεπε να διαλέξουμε ένα θέμα για να γράψουμε την εργασία μας, ο κατάλογος με τα θέματα ήταν πολύ συγκεκριμένος! Eπειδή γινόταν ζευγαρωτά η δουλειά, δήλωσα και την Τούλα μαζί μου, για να ασχοληθούμε τελικά με την φοβία των ανθρώπων απέναντι στον ιό HIV, εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης.

O καθηγητής μας φόρτωσε με μια ωραιότατη βιβλιογραφία, μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε με φειδώ στοιχεία του internet και μας πρότεινε να επισκεφτούμε κάποιο άτομο που ήταν οροθετικό που μέσα από τις εμπειρίες του και τον τρόπο αντιμετώπισης του από τον περίγυρό του, θα είχαμε την εργασία μας, μια κι έξω! Φυσικά θα μας έστελνε ο καθηγητής μας συστημένα.

Οι τσακωμοί με την Τούλα ήταν απίστευτοι! Η θεωρία έγινε πράξη! Δεν δεχόταν με τίποτα να επισκεφτούμε τον Π και συγκεκριμένα, δεν την άφηναν οι γονείς της! Ήταν ολόκληρη γαϊδούρα και δεν ήξερε ούτε τα βασικά γι' αυτό το θέμα! Έτσι είχα ήδη έτοιμη την πρώτη παράγραφο της εργασίας μου! Ομολογώ όμως πως ούτε κι εγώ ήξερα πολλά, αλλά ο άνθρωπος που θέλει να μάθει, ψάχνει και βρίσκει! Βρήκα κι εγώ ποιοι ακριβώς είναι οι τρόποι μετάδοσης του ιού και κατέληξα πως θα πάω στην συνάντηση με τον Π, διότι βάσει των στοιχείων....ο ιός δεν μεταδίδεται μέσα από την συζήτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πράγματι με έφερε σε επαφή ο καθηγητής με τον Π και τον συνάντησα στον χώρο εργασίας του! Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσα πράγματα έμαθα από αυτόν τον άνθρωπο, πόσο καλό μου έκανε η συζήτηση μαζί του, πόσα πράγματα ξεκαθάρισαν στο μυαλό μου, πώς ξεπέρασα κι εγώ η ίδια μια φοβία μου, αυτή του να μην μπαίνω στη διαδικασία να ψάχνω τα πιο δύσβατα μονοπάτια της κοινωνίας χωρίς φόβο και πάθος. Έγραψα μια εξαιρετική εργασία, πήρα ένα εξαιρετικό δεκάρι, δεν ξαναμίλησα ποτέ με την Τούλα (ή νομίζω δε μου ξαναμίλησε εκείνη, γιατί φοβήθηκε πως κόλλησα τον ιό από τη συζήτηση μου με τον Π.) και ενημέρωνα θυμάμαι τότε ένα σωρό κόσμο γνωστούς και φίλους γι' αυτό το θέμα. Τι να σου κάνει όμως ένας κούκος;

(Άσχετο: Μέχρι και τη γιαγιά μου ενημέρωσα, αλλά εκείνη με έστειλε να εξομολογηθώ γρήγορα...χαχαχα)

Εκείνο που θέλω εν κατακλείδι να πω είναι πως πρέπει να ενημερωνόμαστε και μόνοι μας αλλά και από κάποιους πιο οργανωμένους φορείς για θέματα που αφορούν στη κοινωνία! Οι γονείς τα παιδιά τους, οι καθηγητές τους μαθητές τους, η πολιτεία τους πολίτες! Ακόμη κι αν αυτά τα θέματα δεν αγγίζουν τη ζωή μας την ίδια ή την υγεία μας, αγγίζουν πολλούς άλλους ανθρώπους οι οποίοι μαζί με μας αποτελούν τα γρανάζια αυτής της καλολαδωμένης μηχανής που λέγεται κοινωνία. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως οι μικρόκοσμοι του καθενός από μας, όλο και κάπου θα συναντηθούν, κάποια στιγμή!

Η ενημέρωση είναι αυτή που οδηγεί στην πρόληψη και φυσικά στις πιο υγιείς σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η γνώση είναι σημαντική και προάγει τον πολιτισμό πάνω απ' όλα! Η έλλειψη γνώσης οδηγεί σε ρατσιστικές συμπεριφορές που δεν αξίζει κανείς να γίνεται θύμα τέτοιων συμπεριφορών εξαιτίας της άγνοιας.

Επιτέλους πρέπει να ξεφύγουμε από ταμπού και προκαταλήψεις και να δούμε με μια πιο ουσιαστική ματιά τον κόσμο που περιστρέφεται δίπλα μας, γιατί μαντέψτε, περιστρεφόμαστε κι εμείς μέσα σε αυτόν...

Μάθαινε τώρα κυρα Coula και κυρ Coule:

Ο ιός μεταδίδεται όταν βρίσκεται μέσα σε κάποιο από τα υγρά: αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά και μητρικό γάλα και όταν εισχωρήσει μέσω αυτών των υγρών, μέσα στο σώμα.
Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι:κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών,
μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών, τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, τοκετός, θηλασμός.

Ο ιός δεν μεταδίδεται με: σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα, ούρα, αγκαλιά, φιλί, μασάζ, χειραψία,συγκατοίκηση, κοινή χρήση τουαλέτας, και συζήτηση!!!!

1 Οκτωβρίου 2010