Μ' έναν πήδο

Στο πατρικό το σπίτι, μοιάζαν όλα θεϊκά καμωμένα! Και τη διαφορά την έκανε ένα περίπτερο που είχε απλώσει τη πραμάτεια του στην πρώτη κοντινή γωνία!

Εκεί που καθόσουν στον καναπέ και σου τέλειωναν τα τσιγάρα...και σε έπιανε το εκνευριστικό πάνω κάτω, μέσα έξω, θέλω να σκοτώσω άνρθωπο αν δεν καπνίσω εδώ και τώρα, τσουπ έχωνες λεφτά στη κωλότσεπη και σε 5, το πολύ 10, βήματα βρισκόσουν στο περίπτερο της γωνίας! Έπαιρνες το ναρκωτικό σου και πριν προλάβεις να φτάσεις στο σπίτι άναβες ένα τσιγαράκι και καταπράυνες το νευρικό σου σύστημα που ωσάν ηφαίστειο σε είχε στη τσίτα.

Κι εκεί που το μεσημεράκι είχες χλαπακιάσει όλα τα καλούδια που μαγείρεψε η μάμη, και με την κοιλιά τούμπανο σερνόσουν από καναπέ σε καναπέ, κι αναζητούσες απελπισμένα μια σοδίτσα, τσουπ βούταγες το πορτοφόλι και σε λίγα δεύτερα η επιθυμία σου γινόταν διαταγή λόγω του περιπτέρου της γωνίας.

Και το απογευματάκι, αν σε έπιανε η αναθεματισμένη λιγούρα για γλυκό, τσουπ εβγαινες με το βρακί σχεδόν, στο περίπτερο που κόντευε να ενσωματωθεί με την αυλόπορτα σου και αναγάλλιαζε η καρδιά σου, καθώς άμεσα μπορούσες να απολαύσεις μια σοκολάτα, ένα παγωτό ή ακόμη κι ένα μπισκοτάκι γεμιστό, για να μη πω και δύο.

Είχες να πας σε γάμο; Το περίπτερο θα είχε το φακελάκι που έψαχνες για να χώσεις μέσα το γαμοδώρο, το οποίο θα ήταν χρήματα γιατί όσο να ναι σ' ένα φακελάκι δε χωράει η κρυστάλλινη σαλατιέρα και το σετ πάστας!

Ήθελες να συμπληρώσεις μια δήλωση του νόμου 105; Ο περιπτεράς τσουπ θα σε έβγαζε από την δύσκολη θέση να ψάξεις όλη τη πόλη. Ξέμεινες από φραπεδούμπα; Ναι, ναι τσουπ θα έβρισκες εκεί μικρά φακελάκια για να απολαύσεις το πρωινό σου ξύπνημα.

Το περίπτερο άνοιγε στις έξι το πρωί (από το αξημέρωτο) και έκλεινε χωρίς διάλειμμα στη μία τη νύχτα! Σού μύρισε ένα πιτσίνι; Τσουπ το έβρισκες αμέσως στο περίπτερο! Δώδεκα κι ουτε ένα τηλεφώνημα από τον αλητήριο Couλό σου; Τσουπ ο περιπτεράς θα απάλυνε το πόνο σου με δυο, τρία και πάει λέγοντας παγωμένα μπυρόνια! Θα έβγαινες ραντεβού; Τσουπ το περίπτερο θα σου προσέφερε την τσίχλα μεντας, δυόσμου, φράουλας, και λοιπών αρωματικών. Πλύνε όμως και κανα δόντι ε; Μη τα περιμένεις όλα απο μια trident.

Μέχρι και σερβιέτες είχε ο περιπτεράς μας, μην τυχόν και 'ρθουν οι Ρώσοι Κυριακή, απροειδοποίητα! Προτού γίνεις ρόμπα και πάθεις και καμια μόλυνση τσουπ να τη η σερβιετούλα που έσκαγε απο το ράφι, χαμογελώντας σου! Ο πονοκέφαλος σου χτύπησε τη πόρτα; Τσουπ ένα κουτάκι ντεπόν τον έδιωχνε μακρια λόγω του περιπτέρου! Κρύωσες και πιάστηκε η ευλύγιστη μέση σου; Τσουπ ένα έμπλαστρο πάντα ευκαιρο στον λατρεμένο σου προορισμό!

Για να μην τα πολυλογώ, πάντα απορούσα πού χωράνε τόσα πράγματα σε ένα τετράγωνο μικρό περίπτερο! Καμιά φορά αν ήθελα κάτι ασυνήθιστο, πίστευα πως το περίπτερο θα το είχε κι έβαζα στοίχημα με τη μάμη! Πάντα το κέρδιζα γιατί πάντα το είχε! Προφυλακτικά, ταμπόν, ξυραφάκια, σπίρτα, συνδετήρες, στυλό, σημειωματάρια, γραμματόσημα, κάρτες τηλεφώνου, αλλά και μαλακτικές κρέμες, βαζελίνη (πάσης χρήσης), μέχρι και τοματάκι κύκνος έφερνε που και που!

Τώρα που το σκέφτομαι αυτό δεν ήταν περίπτερο ήταν τα ηνωμένα σουπερ μαρκετ της υφηλίου!
Τσουπ, μ'έναν πήδο, είχες το σύμπαν στα χέρια σου!

Με αυτά και με εκείνα η άδεια λειτουργίας του έληξε και βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας κάθε περίπτερο στην Ελλάδα (γιατί μόνο στην Ελλάδα έχουμε περίπτερα) που θα λήγει η άδεια του θα πρέπει να κατεδαφιστεί! Και το δικό μας κατεδαφίστηκε αυτό το μήνα!

Ήταν οδυνηρή η θλίψη της γειτονιάς με τον θάνατο του περιπτέρου! Πολλοί κλάψαν πάνω στα συντρίμια του αναπολώντας τις όμορφες στιγμές που έζησαν μαζί του. Το πένθος ακόμη κρατεί δεδομένου πως θα πρέπει τώρα όλοι να οργανώνουν τα ψώνια τους καλύτερα! Κι αν κάτι ξεχασουν θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξουν τα μαγαζιά ή να πάρουν σβάρνα όοοοολα τα περίπτερα της πόλης που όμως κανένα δεν είναι σαν το δικό μας!Πίκρα μεγάλη λέμεεεεεε!

Ο πούστης ο περιπτεράς 3 σπίτια έχτισε, δέκα χρόνια τώρα, και μάλιστα τα δύο εκτός ελληνικών συνόρων! Μάζεψε την πραμάτεια του και την έκανε για Αλβανία φορτώνοντας στην τζιπάρα του όλη την οικογένεια μαζί με εγγόνια του,τα γατιά και τα σκυλιά του! Νομίζω πήρε κι έναν φίκο μαζί του!

Να είσαι καλά ρε Μπάμπη....να σε θυμόμαστε με αγάπη όταν θα τρέχουμε στην αλλη άκρη της πόλης για την κάθε παπαρομαλακία που θα μας σκαλώσει στο μυαλό να αγοράσουμε αλλά κι εσύ να μας θυμάσαι με αγάπη όταν θα κολυμπάς στην απέραντη πισίνα σου μαζί με τα εγγόνια σου!

Δούλεψες σκληρά και σου αξίζει ό,τι απέκτησες!

21 Ιουνίου 2010