Καπνίζοντας στις ράγες


'Ηρθε η ώρα να εξηγήσω γιατί επέλεξα αυτήν την εικόνα να κοσμεί το μπλοκ μου! Με μια ματιά, βλέπουμε μια κοπέλα να απολαμβάνει αμέριμνα το τσιγαράκι της, ξαπλωμένη στις ράγες του τρένου, ενώ στο βάθος αυτό πλησιάζει επικίνδυνα! Αυτή όμως είναι μια ρηχή εξήγηση της εικόνας! Το ζήτημα είναι ποιες επιλογές υπάρχουν, όταν το τρένο πλησιάσει και φτάσει την κοπέλα.

Κάπου εδώ μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η φαντασία. Και οι επιλογές είναι πολλές. Από το να την βρούμε κομματάκια, μέχρι και το να την γλιτώσει τελευταία στιγμή αφου με γρήγορες κινήσεις απομακρυνθεί από τις ράγες! Υπάρχει το ενδεχόμενο να τρέξει να τη σώσει ο σούπερμαν ή ο μπάτμαν, ή ακόμη να είναι η κοπέλα, απλά ένα φάντασμα κι έτσι το τρένο να περάσει από πάνω της χωρίς να της αγγίξει ούτε τρίχα. Ίσως το τρένο να σταματήσει στο ένα μέτρο την τελευταία στιγμή! Δεν ξέρουμε, αλλά και ποτέ δε θα μάθουμε! Μπορούμε όμως να υποθέσουμε κατά πως μας βολεύει!

Αν δεις καλύτερα την εικόνα, σίγουρα θα διακρίνεις το ριψοκίνδυνο της όλης υπόθεσης! Το τρένο ίσως να συμβολίζει όλα τα καλά και τα κακά που έρχονται στη ζωή μας. Ίσως να είναι η ίδια η ζωή μας και να μας προετοιμάζει έτσι ώστε να ορμήξουμε στο πρώτο της βαγόνι και να το ρίξουμε στα ταξίδια, αποκτώντας εμπειρίες αλλά και εμ-πυρίες που έλεγε και ένας φίλος, ή να την αφήσουμε να μας ξεγλιστρήσει! Σίγουρα το τρένο έρχεται! Δεν θα αναβληθεί η έλευσή του για κανέναν λόγο. Γιατί ό,τι έρχεται στη ζωή μας συνήθως δε μας ρωτάει! Απλά έρχεται! Η δική μας επιλογή από εκεί και στο εξής είναι αν θα το αφήσουμε να μείνει ή να φύγει, αν θα το παλέψουμε ή αν θα το κλείσουμε σε συρτάρια.

Από την άλλη μια αμέριμνη στάση ζωής, όπως φαίνεται να έχει η κοπελιά ίσως και να είναι παρεξηγήσιμη! Το πως αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες ή τις ευκολίες είναι δικό του θέμα! Και σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τρόποι. Ίσως να μην ακούει το τρένο που έρχεται, ίσως να αφήνεται επίτηδες στις ράγες για να βιώσει το τραγικό και το ριψοκίνδυνο! Μπορεί και να θέλει να χαρίσει τη ζωή της στο πουθενά γιατί έχει απογοητευτεί από τη μιζέρια, μπορεί να θέλει να δει τα όριά της, ίσως και να κάνει την αυτογνωσία της, ίσως να θέλει να δει τις αντοχές της και τις επιλογές της στιγμής, όταν θα πρέπει να ελιχθεί.

Εκείνο που εγώ εισέπραξα από την φωτογραφία, είναι ό,τι προσπαθώ να πετύχω ώς δική μου στάση ζωής! Η αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων χωρίς βέβαια να ζεις σε ουτοπίες. Το να μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα για τον άλλο. Το να μην τον αδικείς. Το να αντέχεις στις δυσκολίες! Το να πατάς στα πόδια σου και να δέχεσαι με υπομονή και επιμονή ό,τι σου φέρει η ζωή αλλά και να προσπαθείς να το διαχειρίζεσαι σωστά, όσο μπορείς. Το να μην ενθουσιάζεσαι με το παραμικρό αλλά και να μην χαρίζεσαι με το παραμικρό. Το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να προσπαθείς να κάνεις σωστές και έντιμες επιλογές! Το να διαβλέπεις τα λάθη σου και να ζητάς συγγνώμη, το να προσπαθείς να μην τα ξανακάνεις. Το να μην ενοχλείς τους γύρω σου. Το να είσαι σεμνός και αξιοπρεπής. Το να σκορπάς το γέλιο και να κάνεις τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους, ακόμη κι αν εσύ δεν είσαι. Το να διαβάζεις ψυχές και όχι κορμιά.

Ωστόσο είναι όλα τα παραπάνω πολύ δύσκολα και καμιά φορά ανέφικτα. Όμως αξίζει να τα προσπαθήσεις ε; Τι λες;

ΥΓ1 Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια έξυπνη φωτογράφηση μιας κοπέλας μπροστά από ένα σταματημένο τρένο με ανοιχτά φώτα!!!!

ΥΓ2Το επίσης σίγουρο είναι πως καθένας μπορεί να ερμηνεύσει την εικόνα όπως το επιθυμεί.

ΥΓ3Νομίζω πως είναι καλύτερη φωτογραφία και από την χέστρα και από την κοπέλα με τα θύματα πίσω της (για όσους τις θυμάστε)

ΥΓ4 Δεν έχει!

22 Σεπτεμβρίου 2010