Δέκα πλην Ένα: The Elf at bay


Στο Δέκα πλην Ένα, έχουμε τη τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε έναν εξαιρετικό blogger, μια περσόνα που προσωπικά με μάγεψε με την γραφή και τη σκέψη του από την πρώτη στιγμή που τον τσάκωσα διαδικτυακά. O the elf at bay, προβληματίζεται και μας προβληματίζει, αναλύει και αναλύεται, χτυπάει στο κέντρο με τις σκέψεις του και τις αναρτήσεις. Κι ακόμη κι αν δεν συμφωνήσεις μαζί του, σίγουρα θα χαμογελάσεις διαβάζοντάς τον, γιατί κάποια χορδή σου θα χτυπήσει. Τον διαβάζουμε φανατικά στο ιστολόγιο του The elf at bay και τον απολαμβάνουμε σε ένα άνοιγμα ψυχής εδώ στο Δέκα πλην Ένα! Πάμε παρακαλώ!
1) Τι είναι για σένα το blogin? Πότε ακριβώς αποφάσισες να το στήσεις και απο ποια αιτία;
Πρέπει να σου πω ότι δεν χώνευα το blogging. Το θεωρούσα χάσιμο χρόνου κι πολύ αρρωστημένη ασχολία ανθρώπων που απλά κατέγραφαν ανούσια πράγματα της ζωής τους ενδεδυμένα με μια συγγραφική πόζα. Από ενόχληση κι αντίδραση αποφάσισα πριν από δύο χρόνια περίπου να ξεκινήσω να γράφω για να τεστάρω ο ίδιος τον εαυτό μου, να δω αντιδράσεις κι μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Κατάλαβα ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος των γραφόμενών μου έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια μέχρι κι απειλές αλλά καθημερινά αντιλαμβάνομαι ότι το συντηρητικό μίσος θεριεύει μέρα με τη μέρα δείχνοντας μια πολύ σκοτεινή πλευρά εν συγκρίσει με το ταξικό μίσος για παράδειγμα. Γενικά δεν το έχω μετανιώσει, στην αρχή έγραφα μόνος μου με άλλο ψευδώνυμο από το σημερινό αλλά κατάλαβα ότι σε σωστά χέρια μπορεί το blogging να καταλύσει κάστρα κι να συγκινήσει πρόσωπα τα οποία δεν γνωρίζεις και τούμπαλιν βέβαια.
2) Τι σε ενοχλεί περισσότερο στον χώρο του internet και τι πιστεύεις πως ειναι το πιο ευεργετικό σε αυτό;
Το internet βρίθει βλακείας κι μη διασταυρωμένων ειδήσεων, χειρίζεται από τον κάθε βλάκα κι αμαθή γεμίζοντας σκουπίδια, το δικαίωμα στη πρόσβαση έχει μπερδευτεί με την αμετροέπεια, την αδιαλλαξία, τον δογματισμό, τις φονταμενταλιστικές ανοησίες, την εγκυρότητα επί παντός επιστητού. Ευεργετική θεωρώ την πληροφορία που σου δίνεται αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μου να την ξανα-φιλτράρεις διαφορετικά γίνεσαι παθητικός δέκτης ενώ έχεις την ψευδαίσθηση ότι ενημερώνεσαι. Γενικά το internet είναι ο πλανήτης Γη σε μικρογραφία αλλά εξακολουθώ να προτιμώ τα ταξίδια για να μην αποξενώνομαι από τον αέρα της «παγκοσμιότητας» που πασάρει εντέχνως το ίδιο το διαδίκτυο.
3) Γιατί twitter κι όχι facebook?
Το facebook δεν μου άρεσε από την αρχή. Είναι ένα άθλιο social network που καταλύει κάθε έννοια ιδιωτικότητας η οποία δεν εξαντλείται στην κρεβατοκάμαρα. Το να βγάζεις σε κοινή θέα φωτογραφίες σου, χαρούμενες στιγμές που περνάς με τα παιδιά σου ή τους φίλους σου είναι γελοίο κι αποκρουστικό. Φυσικά κι υπάρχει αιτία πίσω από αυτό αλλά θα μπλέξουμε με ψυχαναλυτικά τερτίπια. Το twitter βρίθει βλακείας κι αυτό, υπάρχει πολλή ειρωνεία, δογματισμός κι κενότητα αλλά ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων προκαλεί για ένα ουσιαστικό κι σουρεαλιστικό tweet.
4) Από που πηγάζει η έντονη θέση σου πως ο κόσμος δεν αλλάζει στους δρόμους και στις πλατείες; Πώς τελικά αλλάζει;
Αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι αισχρό κι υποκινούμενο από μπαχαλάκηδες αριστερούς, απολιτίκ ψευτοαναρχικούς κι βολεμένους του δημοσίου οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι σαν την διπλωματία: Αλλάζουν την ίδια στιγμή με καινούργιους όρους, νέα πρόσωπα κι συμβόλαια. Κι αυτό δεν αρέσει, ενοχλεί. Η Βουλή εξακολουθεί κι νομοθετεί συμβάλλοντας στη γενικότερη κατρακύλα ενώ οι αγανακτισμένοι πολιτικολογούν «πολιτισμένα» κι μη βίαια. Η αλλαγή στα πράγματα έρχεται με αίμα κι φωτιά, σταράτα πράγματα. Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, θα εφαρμοστεί με προχειρότητα κι με τη φιλοσοφία «ό,τι αρπάξει ο κώλος μας» αν και πιστεύω ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, οι συνελεύσεις στο Σύνταγμα έχουν πάρει πια μια περισσότερη συμβολική φαντασιακή ενσάρκωση χωρίς ουσιαστικό πρόταγμα. Προσωπικά δεν λυπάμαι κανέναν. Έχουμε τους πολιτικούς κι το σύστημα που μας αξίζει. Όσον αφορά στο «πώς αλλάζει ο κόσμος» θα σου απαντήσω ότι ο κόσμος αλλάζει με καλύτερους ανθρώπους, όχι με καλύτερες ιδέες. (Σώτη Τριανταφύλλου).
5) Θεός ή ά-θεος; Τι έχεις μέσα σου και τι λείπει; Πώς μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος στην ατομική του θέωση;
Είμαι άθεος από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Θυμάμαι είχα πει στον πατέρα μου μικρός, γύρω στα οκτώ, «ο θεός αν υπάρχει είναι ηλίθιος». Γενικά το μαγαζί που ονομάζεται «Εκκλησία της Ελλάδος» κάνει πολύ καλά τη δουλειά της συμμαχώντας με όλους: πολιτικούς, πραξικοπήματα, ομοφυλοφιλικό κι ετεροφυλοφιλικό σεξ κι πάει λέγοντας. Η υποκρισία της κοινωνίας κι της εκκλησίας είναι τεράστια κι αυτό γιατί βολεύει πολλούς αυτή η ιστορία. Αν κάποιος κατάφερνε να αποδείξει την ύπαρξη του θεού (αν κι η διαδικασία της απόδειξης είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο) πάλι θα μου φαινόταν αδιάφορο. Δεν είμαι άθεος από άμυνα, καταλαβαίνεις; Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρξει θέωση μέσα από την ατομικότητα. Μια χαρά είμαστε θνητοί κι αχάριστοι. Γενικά είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος, αγαπάω πολύ την δουλειά μου, τις βόλτες, δεν ξοδεύομαι σε ανούσια πράγματα κι μου αρέσει να χαζεύω! Αυτό που μου λείπει είναι ένας σύντροφος.
6) Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα τι πιστεύεις πως προέχει να μεταβληθεί;
Το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί βαθιά κι ύπουλα. Πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή με βάσεις τον ανθρωπισμό, την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη. Βέβαια ωθείται από την πολιτική ηγεσία σε ένα πολύ φτηνό κατασκεύασμα, με στείρα κι βεβιασμένη περιεκτική δομή-γνώση, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε κάποιες δεκαετίες η μόρφωση δεν θα είναι δεδομένη αλλά θα πληρώνεται με ακριβά δίδακτρα κι ελιτίστικες περγαμηνές.
7) Πόση ελευθερία μπορεί να χωρέσει η σεξουαλικότητα;
Η ελευθεριότητα στην σεξουαλικότητα είναι δεδομένη όταν συναινούν δύο ή περισσότεροι ε-νήλικοι. Οι εκφάνσεις της σεξουαλικότητας είναι πολλές, οι παραφιλίες υπάρχουν κι πράττονται αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί κατά τη γνώμη μου είναι ότι τα πάντα (πλην της παιδεραστίας) επιτρέπονται εφόσον τα προηγούμενα είναι το κερασάκι στη τούρτα κι όχι όλη η τούρτα. Η χαρά του υγιούς σεξ είναι το καλύτερο δώρο που κάνουμε πρωτίστως στον εαυτό μας, η στιγμή της κορύφωσης είναι η απόλυτη ελευθερία κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή κι να εξαφανίσουμε τα ταμπού διότι με αυτόν τον τρόπο καταλύουμε όλες τις εξουσίες, αμφισβητούμε τα πάντα κι οτιδήποτε μας τυραννά παίρνει μια πιο γαλήνια όψη.
8) Για ποιους λόγους η ταυτότητά σου μένει ανεξιχνίαστο μυστικό;
Σιγά το ανεξιχνίαστο μυστικό. Κι να μαθευτεί ποιος είμαι τι θα αλλάξει; Ένας καθηγητάκος που διδάσκει θετικές επιστήμες και κατοικεί στη Νεάπολη Εξαρχείων είμαι, με κοιλίτσα κι βαρετές καθημερινές δραστηριότητες. Ούτως ή άλλως κάποιοι συνάδελφοι με ξέρουν, μάλιστα δύο με διάβαζαν συστηματικά πριν τους αποκαλύψω το μυστικό!
9) Ποια σχέση πιστεύεις πως μπορει να έχει η πολιτική με τη μουσικη;
Η μουσική είναι καθαρά πολιτική πράξη. Ακούω πχ. τον Τσαμπρόπουλο να παίζει πιάνο κι αντιλαμβάνομαι τα μηνύματα που στέλνονται, θα πρότεινα για να μη κουράζω, το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ ’16′, νομίζω ότι αποτυπώνει πεντακάθαρα την σχέση ανθρώπου κι μουσικής. Προσωπικά το 99% των δίσκων μου είναι heavy metal αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα!
10) The elf at bay προς Coula:Υπάρχει ελπίδα;
Πάντα υπάρχει. Διαφορετικά δε θα ζούσαμε! Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου που είναι και πολύτιμος τώρα το Καλοκαίρι! Ας ακούσουμε κι ένα αγαπημένο σου τραγούδι. Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις πάντα τις πολύτιμες οπτικές της σκέψης σου! Φιλιά πολλά.